Ljubljana vabi “v troje”

0 14
Foto: arhiv

Le še do 18. maja imate čas, da se pridružite akciji »V troje« za spodbujanje kolesarjenja, sporočajo iz MOL.

Foto: arhiv
Foto: arhiv

Število poti, opravljenih s kolesom, se v pristolnici povečuje in je trenutno okoli 12 %. K temu poleg sistema izposoje mestnih koles Bicike(LJ) prispevajo številne akcije in dogodki za spodbujanje kolesarjenja. Eden takšnih je tudi že tradicionalna, 5. akcija “V troje” – projekt spodbujanja kolesarjenja na delo v skupinah po tri, pri čemer je glavni cilj projekta, da bi ljudje v Sloveniji v čim večjem številu uporabljali kolo za svoje sredstvo mobilnosti.

Vsako leto se akciji pridružujejo tudi sodelavci Mestne uprave Mestne občine Ljubljana, ki skoraj vsak dan kolesarijo na delo.

V akciji, ki poteka v organizaciji Društva Urbani premiki v sodelovanju z Urbanističnim inštitutom Republike Slovenije lahko sodelujejo kolesarske trojke kot ekipa – po trije sodelavci, sošolci, prijatelji, družinski člani in podobno, ki mesec dni za pot na delo, v šolo ali drugih opravkih uporabljajo kolesa.

Pomembno je, da je ekipa združena v skupnem prizadevanju, da za svojo obliko vsakodnevne mobilnosti uporablja kolo namesto avtomobila. Po današnjih podatkih v akciji sodeluje že 216 kolesarskih trojk, ki so skupaj prekolesarili že več kot 33.000 kilometrov in prihranili že več kot 5.300 izpustov CO2. Zanimivo bo izvedeti, kako se bodo številke povečale ob koncu akcije, 30. maja.

Čeprav je nagrada že kolesarjenje samo, je akcija še bolj privlačna zaradi nagrad. Glavno nagrado podeljujeta Veleposlaništvo Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, v sodelovanju s podjetjema Studio Moderna in GEN Energija: za prvo izžrebano trojko so namenili zložljivo kolo Bigfish Line za vsakega člana trojke. Ostale nagrade so še: kolesarska čelada, kolesarska lučka, mp3 predvajalnik in knjigi Priročnik za varno kolesarjenje ter Rekreacija za telebane, sporočajo iz MOL.