Ljubljana za žrtve poplav

0 33

Ljubljana je že takoj po majskih katastrofalnih poplavah v BiH, Srbiji ter na Hrvaškem pokazali, da znamo stopiti skupaj in pomagati pomoči potrebnim. Doslej smo žrtvam poplav namenili že več kot 200 tisoč evrov.

unnamed6-660x320

Posamezniki in organizacije so takoj po naravni nesreči organizirali zbiranje pomoči za žrtve poplav, vrhunec dobrodelnosti pa je bil dobrodelni koncert na Kongresnem trgu 3. junija 2014.
Mestna občina Ljubljana je na poplavljena območja že 17. maja 2014 poslala enote Javne gasilske službe MOL, 28. maja pa je na območje Bijeljine odpotovalo še 58 pripadnikov zaščite in reševanja MOL ter sodelavcev Javnega podjetja Vodovod-Kanalizacija.

MOL je pobratenim mestom namenila tudi finančno pomoč v višini 20.000 evrov. Župan Zoran Janković je hkrati na sodelavce Mestne uprave MOL ter javnih podjetij in zavodov, ki delujejo pod okriljem MOL, naslovil poziv za zbiranje pomoči, odprt je tudi poseben podračun, kamor se nakazujejo sredstva za pomoč vsem žrtvam poplav. Znesek zbranih donacij naših javnih podjetij in zavodov, sodelavk in sodelavcev, nekaterih vrtcev, sindikata delavcev MU MOL in drugih do tega trenutka znaša skoraj 90.000 evrov.

Številka posebnega podračuna MOL, kjer se še vedno zbirajo finančna sredstva: SI56 0126 1010 0000 114, SWIFT: BSLJSI2X, Koda namena CHAR, sklic: SI18 75604-2992060-90000114.

Na dobrodelnem koncertu Preplavimo Kongresni trg smo od prodanih vstopnic zbrali 60.000 evrov, prek SMS-sporočil je po podatkih Rdečega križa Slovenije prispelo skoraj 43.000 evrov, zbrali smo tudi približno 6 ton materialnih sredstev, večinoma odej, higienskih pripomočkov in živil.

Župan Zoran Janković je že poslal pismo predsednikom vlad Hrvaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine in jih prosil za podatke o tem, kam naj nakažemo zbrana sredstva, da bodo prišla tja, kjer jih najbolj potrebujejo.

Dobrodelni koncert na Kongresnem trgu

Na koncertu je sodelovalo več kot 40 glasbenikov (po abecednem vrstnem redu): Alenka Godec, Alya, Anja Rupel, Cover lover, Crvena jabuka, Dan D, Danijela, Divlje jagode, Društvo mrtvih pesnikov, Gadi, Gibonni, Grega Skočir, Halid Bešlić, Hamo & Tribute2love, Hari Mata Hari, Kemal Monteno, Kingston, Lepa Brena, Mambo Kings, Manouche, Mladi Dolenjci, Massimo, Miro Todosovski, Muff, Neisha, Nermin Puškar, Nude, Nuša Derenda, Omar Naber, Petar Grašo, Pop Design, Rock Partyzani, Rok’n’bend, Samuel Lucas, Sausages, Severina, Tinkara Kovač, Tomi M, Trkaj, Vlado Kreslin & Mali bogovi in Zlatko.

Koncert je bil v celoti organiziran brezplačno: program smo pripravili v sodelovanju z Agencijo AVI, za tehnično izvedbo je skrbel Metod Štigl. Vsi sodelujoči so se odpovedali kakršnemukoli plačilu ali honorarju. RTV Slovenija je večerni del koncerta prenašala na svojem drugem programu.

Med koncertom so bili na Slovenski cesti parkirani vlačilci, v katerih je Rdeči križ Slovenije zbiral prispevke v materialu za žrtve poplav.