Rimski tabor v Emoni

0 42

V soboto, 7. junija 2014, se lahko udeležite katere od prireditev v središču Ljubljane. Ponudba bo res pestra, na svoj račun bodo prišli tako ljubitelji zgodovine, kot ljubitelji umetnosti.

emona-1

Na Kongresnem trgu bo med 9. in 18. uro zgodovinska prireditev, prva na prostem v sklopu prireditev ob 2000-letnici Emone – Rimski tabor v Emoni. Ta prireditev predstavlja uvod v osrednjo prireditev ob praznovanju obletnice Emone, Ave, Emona!, ki bo na Kongresnem trgu od 22. do 24. avgusta 2014.
Legionarji Legije Gemine XIII bodo izvajali vojaške manevre, pod baldahini bodo svoje izdelke ustvarjali obrtniki, vestalke bodo plesale za naklonjenost bogov, senatorji in vojskovodje pa bodo polemizirali o pomembnih zadevah. Za otroke bodo na sporedu igre iz rimskega časa ter ustvarjalne delavnice. Na voljo bo tudi pokušina jedi, pripravljenih po starih receptih.

Na Gornjem trgu bo Srednjeveški dan, ki bo obiskovalce z bogatim programom med 10. in 18. uro preselil v srednjeveško Ljubljano. Osrednji dogodek bo ulična igra s srednjeveško poroko in mečevanjem vitezov. Na stojnicah bodo na prodaj izdelki, povezani s srednjim vekom, vrstile pa se bodo tudi različne ustvarjalne delavnice srednjeveških obrti in kaligrafije, kjer si bodo obiskovalci svoj srednjeveški spominek lahko izdelali sami.

Ljubitelji umetnosti in kreativnega izražanja se lahko odpravijo do Brega, na XV. Art Market Ljubljana – umetniško tržnico,  kjer vsako soboto med 9. in 16. uro svoje izdelke prodajajo slovenski umetniki, ki pogosto na svojih stojnicah tudi ustvarjajo.

Živahno bo tudi v parku Tabor, kjer se bo potekal Nostalgično umetniški sejem park Tabor. Ljubitelji vintage oblačil bodo lahko izbirali med široko paleto oblačil, nakita ter modnih dodatkov iz druge roke, ki jih bodo na ogled postavili številni ponudniki. Mladi ustvarjalci bodo razstavljali svoja dela in z obiskovalci delili svoj izkušnje in znanje. Da želodci ne bodo prazni, bo poskrbela stojnica s tajsko hrano.