Žalna seja MS MOL za Jurija Gustinčiča

0 33

V spomin na Jurija Gustinčiča, častnega meščana Ljubljane, pronicljivega analitika svetovnih družbenih in političnih dogajanj ter doajena slovenskega novinarstva bo v torek, 10. junija 2014, v Mestni hiši potekala žalna seja Mestnega sveta MOL.

Jurij Gustinčič. Foto: arhiv
Jurij Gustinčič. Foto: arhiv

Legendarnemu novinarju in publicistu Juriju Gustinčiču je Mestna občina Ljubljana naziv častni meščan glavnega mesta Ljubljane podelila leta 2013. Najvišje priznanje Ljubljane je prejel »kot izraz najglobljega spoštovanja do izjemnega opusa sporočil in pronicljivih komentarjev, ki jih svetovljanski erudit nepretrgoma snuje že več kot sedem desetletij in z njimi širi našo vednost in razumevanje družbenega in političnega dogajanja doma in po svetu.

Jurij Gustinčič sicer velja za sinonim političnega komentatorstva v slovenskem medijskem prostoru. Bil je novinar od 50. let prejšnjega stoletja, večino časa pa je preživel zunaj Slovenije, deloval je na vseh delih sveta. Najbolj je bil znan po televizijskem poročanju in komentiranju za Televizijo Slovenija, bil pa je tudi pronicljiv pisec, ki je svoje članke med drugim objavljal v številnih časopisih, kot so beograjska Politika, Borba, Vreme, Slobodna Dalmacija, Naši razgledi in Mladina.

Leta 2012 ga je predsednik države Danilo Türk odlikoval z redom za zasluge, ki si ga je prislužil za “novinarski prispevek k odprtemu, strpnemu in kulturnemu javnemu dialogu”. (povzeto po MMC RTV SLO)

Jurij Gustinčič je v 93. letu starosti umrl 7. junija 2014.

 

PODOBNI ČLANKI